METÁR, Zöld prémium ügyintézés

A törvényi szabályozások változása és a spekulatív engedélyek megszerzése igen megbonyolította az engedélyek sikeres és időbeni megszerzését, ezért tapasztalt kollégáink segítségével igyekszünk a legrövidebb időn belül intézni a szolárpark minden ügyintézési munkálatát.

 

A nagy mennyiségű spekulatív igénybejelentés megbénította a hálózati engedélyek elbírálását. Minden egyes esetben hálózatszámítást kell végezniük, s ez alapján meghatározni a legközelebbi lehetséges csatlakozási pontot. Olyan földterületek esetén, ahol több kilométerre van a csatlakozási pont, gazdaságtalanná teszi a beruházást a csatlakozó vezeték kiépítésének magas költsége és a vezetékjogi engedélyek megszerzésének hosszú ideje. 

 

A feladat összetettsége és bonyolultsága, valamint a gyakran változó jogszabályi háttér miatt szívesen állunk rendelkezésére, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

2017 elején indult a megújuló energiaforrásból előállított villamosenergia működési támogatására szolgáló METÁR rendszer, amely jelenleg is hatályos, végleges formáját – az Európai Bizottság jóváhagyása után – a tavaly év végi jogszabályváltozásokkal érte el.

 

A METÁR a 0,5 MW feletti kapacitással rendelkező megújuló energia alapú új erőművek elektromosáram-termeléséhez nyújt működési támogatást a következő feltételekkel. A megtermelt villamos energiát kötelező feltáplálni a hálózatra (egy mérlegkörhöz csatlakozni) és piaci tranzakció formájában értékesíteni kell, az eddigi kötelező átvétel helyett. A menetrendtől eltérő termelés esetén mérlegkörönként kiegyenlítési kötelezettség terheli a megújuló energia alapú áramtermelőket, továbbá az árampiacon 6 órán át érvényesülő negatív ár esetén nem részesül működési támogatásban a termelő.

 

A METÁR-ban az 1 MW feletti teljesítményű, megújuló technológia alapú erőművek esetében a támogatások egykörös pályázat keretében kerülnek kiosztásra. A támogatott árra tesznek ajánlatot a pályázaton induló, új erőműveket létesíteni tervező beruházók és ez a – pályázati eljárás alá nem tartozó zöld prémium típusú támogatás támogatott bázisárának indexált mértékénél nem magasabb – ajánlati ár kerül technológia-semlegesen elbírálásra. A pályázatos zöld prémium típusú támogatási jogosultság a pályázati kiírásban rögzített időtartamra (de legfeljebb 20 évre) nyerhető el. A pályázati eljárásban kiosztható új támogatási jogosultságok pénzügyi korlátja évi 1 milliárd Ft 2017-2026 között. A pályázatok kiírásáról a nemzeti fejlesztési miniszter dönt, a pályázatok kiírója és lebonyolítója a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

 

 

Az aktuális információkat és METÁR árakat az Energia Hivatal alábbi oldalán találja: MEKH megújuló támogatási rendszer tájékoztató.

 

Legyen Ön is a PannonWatt partnere, tervezze és kiviteleztesse velünk a szolárparkját!

ISO 9001