Energiamenedzsment

BMS

A Building Management System (BMS), vagy más néven Building Automation System (BAS), egy olyan rendszer, amelyet épületek és ingatlanok energiahatékonyságának és kényelmének javítására terveztek. A BMS szoftver és hardver kombinációja, amely lehetővé teszi az épület különböző rendszereinek, például fűtési, szellőztetési, légkondicionálási, világítási és biztonsági rendszerek integrált irányítását és felügyeletét.

A BMS segítségével az épület tulajdonosai és üzemeltetői képesek optimalizálni az energiafelhasználást, javítani a kényelmet és csökkenteni a karbantartási költségeket. A rendszer valós idejű adatokat gyűjt és elemzésével lehetővé teszi az intelligens döntéshozatalt, például az energiafogyasztás időzített szabályozását vagy az energiatakarékos üzemmódok beállítását.

A BMS rendszer általában számos érzékelőt, aktuátort és vezérlőegységet foglal magában, amelyek összekapcsolják az épület különböző rendszereit és lehetővé teszik azok együttműködését. Az ilyen rendszerek alkalmazása általában hozzájárul az épületek fenntarthatóságához és az energiahatékonyság növeléséhez.

 

EMS

 

SCADA

A SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) rendszerek olyan informatikai rendszerek, amelyeket ipari folyamatok, gyártóüzemek vagy infrastruktúrák felügyeletére és vezérlésére terveztek. Ezek a rendszerek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy valós idejű adatokat gyűjtsenek, megjelenítsenek és irányítsanak, valamint monitorozzák a távoli eszközöket és folyamatokat.

A SCADA rendszerek általában egy központi vezérlőegységből és elosztott adatgyűjtő eszközökből állnak. Az elosztott eszközök gyűjtik az adatokat érzékelőkből és szenzorokból, majd továbbítják ezeket az adatokat a központi rendszerbe. A felhasználók ezután a központi rendszeren keresztül monitorozhatják a folyamatokat, és szükség esetén beavatkozhatnak a rendszerbe.

A SCADA rendszerek széles körben alkalmazhatók ipari, energetikai, víz- és hulladékgazdálkodási területeken. Ezek segítségével optimalizálhatók a folyamatok, csökkenthetők a karbantartási költségek, növelhető a hatékonyság és javítható a biztonság. A modern SCADA rendszerek gyakran kapcsolódnak más vezérlési és informatikai rendszerekhez, például az Internet of Things (IoT) eszközökhöz, hogy még szélesebb körű adatokat és funkcionalitást biztosítsanak.

ISO 9001