Alapinformációk 

Háztartási méretű kiserőmű:

Olyan, a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t.

Kiserőmű:

50 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű erőmű.

Megtermelt áram - MEKH

A megtermelt villamosenergia eladására a kötelező átvételi rendszer (METÁR/KÁT) került kialakításra. Az aktuális információkat és KÁT árakat az Energia Hivatal alábbi oldalán találja: MEKH megújuló támogatási rendszer tájékoztató.

 

A KÁT lehetőség időszakát a MEKH határozza meg megtérülési alapon. Egy átlagos erőmű, pályázati vagy állami támogatás nélkül, 2017. év végéig hiánytalanul beadott kérelmek esetében 20 év, 2018. január 1-től beadott kérelmek esetében pedig 17 év 4 hónap KÁT időszakra számolhatunk. KÁT/METÁR igényt 2017 nyarától már csak elektronikusan lehet beadni a MEKH honlapján. Új kérelmet 500KW alatti kiserőmű támogatott átvételére egy 2018. április 21-én hatályba lépett kormányrendelet szerint csak 2018. április 26. éjfélig lehetett beadni.

 

A villamos energia értékesítésére tervezett naperőművek esetében a KÁT/METÁR rendszer a leggazdaságosabb megoldás. A KÁT áraknak köszönhetően egy ilyen erőmű kb. 8 év alatt térül meg.

Megfelelő telek

Egy 500kW csatlakozási teljesítményű napelemes szolárparkhoz művelésből kivett vagy ideiglenesen más célra hasznosított terület szükséges. Amennyiben művelés alatt álló terület áll a rendelkezésre, 2018. január 2-től díjmentesen kivonható, ha nem ütközik a helyi rendezési tervvel. Fontos, hogy a telek ne legyen természetvédelmi vagy tájvédelmi oltalom alatt. A NATURA 2000 védettség alá eső helyrajzi számok megtalálhatóak a jogszabály mellékletében. A természetvédelmi és ökológiai védettségű területekről térképes információt kaphat a Természetvédelmi Információs Rendszerből is.

 

 

Amennyiben a telken távvezeték vagy egyéb közmű halad át, akkor annak biztonsági sávján kívül 1,5 hektárnyi terület szükséges. Sík, árnyékmentes, vízszintes, vagy enyhén déli irányba lejtő terület az optimális. A középfeszültségű hálózati csatlakozási pont belátható (pár száz méteres) távolságra legyen.

 

Kérdéseivel bátran keressen meg minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségen!

ISO 9001