Energiatárolási stratégiák

 

 

 

 

Peak-shaving (Csúcsfogyasztás csökkentés)

 A „peak-shaving” az energiatárolók völgy időszakban történő betárolását, majd csúcsidőszakban történő kitárolását jelenti. Segítségével csökkenthetők a napi fogyasztási csúcsok, és alkalmazása lehetőséget ad a pontosabb mentrendadásra, ezzel segítve a rendszerirányító feladatát. A hálózati stabilitás elősegítése mellett nagymértékű megtakarítást is eredményezhet az ipari fogyasztók számára, ugyanis a csúcsidőszakban elfogyasztott energia ára akár jelentősen meghaladhatja az átlagos energiaárakat.

 

 

Load-shifting (Terheléselosztás)

  A “Load-shifting” vagy “terhelés eltolás” egy olyan energia menedzsment stratégia, amely az energiatermelés és energiafogyasztás közötti időkülönbség áthidalását teszi lehetővé energiatárolók felhasználásával. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások térnyerésével többször, főleg a napsütötte órákban vagy erős széllökésekkor többletenergia keletkezik, melyet fogyasztói igények hiányában leszabályoznak. A leszabályozás helyett ezt a többletenergiát nagy kapacitású energiatárolók segítségével eltárolhatjuk addig, amíg igény nem keletkezik annak felhasználására. A “load-shifting” -el egyrészt növelhetjük az energiahatékonyságot, amelynek környezeti előnyei mellett gazdasági előnyei is lehetnek, másrészt segítségével mérsékelhető a megújuló energiatermelés változékonysága, ezzel növelve a villamosenergia hálózat stabilitását.

 

Hálózati minőség javítás (frekvenciaszabáloyzás)

  A minőségi villamosenergia ellátás kiemelt fontosságú, és ahhoz, hogy ezt biztosítani tudjuk az energiatermelésnek és az energiafogyasztásnak minden pillanatban egyensúlyban kell lennie. Az egyensúly felborulása esetén a frekvencia és a feszültség megváltozik, amely a fogyasztó berendezések és villamosenergia hálózat károsodását is eredményezheti. Többlettermelés esetén a termelő egységeket le kell szabályozni, illetve többletfogyasztás esetén a termelési hiányt pótolni kell az erőművek felszabályozásával vagy új egységek bekapcsolásával. Az energiatárolók alkalmazása hozzájárul a hálózati stabilitás biztosításához, melyek pozitív és negatív irányba is nagy hatékonysággal tudnak szabályozni. A hálózat szabályozása a gyors ki- és betárolásra alkalmas, nagy kapacitású akkumulátorok segítségével egyszerűen megvalósítható.

 

Szünetmentes áramforrás (UPS)

 Az akkumulátorokat szünetmentes áramforrásként is lehet alkalmazni, amelyek képesek villamosenergiát biztosítani a szolgáltatás kimaradása esetén, így kiszolgálni a fogyasztók egy bizonyos körét. Ez a fajta szolgáltatás a kiemelt fontosságú létesítményekre jellemző, melyekben az energiaellátás hiánya esetén komoly anyagi, vagy az emberi életre veszélyt jelentő károk keletkezhetnek. Ilyenek például a fontosabb katonai létesítmények és kórházak. A szünetmentes áramforrások esetén fontos, hogy az energiatároló egység hosszabb kimaradás esetén is képes legyen a szolgáltatásra, így a nagy kapacitás és a hosszú kisütési idő az elsődleges szempont az alkalmazott akkumulátorok kiválasztásában.

 

ISO 9001